W3.CSS

3D - Filament

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten plastic op de markt waarmee 3d geprint kan worden. Elke plastic soort heeft verschillende soorten eigenschappen, de een is sterker dan de ander maar elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen en toepassingen.

AnnieShape gebruikt voornamelijk filament dat is gefabriceerd in Nederland, Zo zijn wij zeker dat wij goede kwaliteit plastic hebben wat weer resulteert in mooie strakke 3d prints.


Wilt u advies over welk filament u het beste kan gebruiken voor uw toepassing?

Vraag het onze filament specialisten via filamenten@annieshape.nl


PLA

Pla is biologisch afbreekbaar. Dat maakt dit filamanet het minst schadelijke 3D-filament voor het milieu wat momenenteel op de markt verkrijgbaar is.
Veel mensen gebruiken PLA filament omdat er makelijk mee te werken is. Je kan bijvoorbeeld 3D-printen zonder een verwarmd bed te gebruiken. Verder print je met PLA op een temmperatuur die vrij laag ligt.
PLA filament heeft tot slot amper last van warping, oftwel het kromtrekken/vervormen van je 3D-print wat een beter resultaat geeft.


PETG

PETG filament (Polyethyleentereftalaatglycol) is een waterafstotend filament met een laag krimpgehalte. Daarnaast is PETG recyclebaar en kan je er dranken en vloeistoffen in bewaren.
Gebruikers van 3D-printers hoor je steeds vaker zeggen dat ze zijn overgestapt van printen met PLA naar printen met PETG. Je maakt namelijk 3D-prints die een stuk sterker en gladder zijn, zoals bij prints gemaakt met ABS maar dan met een vergelijkbaar printgemakt als met PLA filament.


ABS

Met ABS maak je sterke, stevige 3D-prints met een lange levensduur. Ook is ABS bestand tegen hoge temperaturen tot wel 75°C. Dankzij deze eigenschappen kan je dit 3D-filament goed gebruiken voor het maken van onderdelen die tegen een stootje moeten kunnen.

Om met dit filament te printen moet je 3D-printer over een verwarmd heated bed beschikken. Door deze in te schakelen kan je warpen of te wel het vervormen/kromtrekken van je 3D-model zoveel mogelijk voorkomen.